Gazeta Agronews Nr.15

O czekujemy od rolnictwa dostarczenia bezpiecznej żywności i jej bezpieczeństwa. Pierwsze ma na celu produkcję żywności dobrej jakości, spełniającej wymagania żywieniowe ludzi. Drugie to dostarczenie odpowiedniej ilości żywności, w cenach, na jakie stać jej konsumentów. Produkcja żywności jest skomplikowanym i wieloetapowym procesem, w którym uczestniczy wiele branż łańcucha wartości produkcji żywności. Proces ten wspomagany jest przez nowoczesne rozwiązania technologiczne. Szczególnie druga połowa XX wieku charakteryzowała się rozwojem nauki wspomagającej produkcję rolną, np. nawozy i środki ochrony roślin, które przyczyniły się do rozwoju „zielonej rewolucji”. Dalszy proces intensyfikacji produkcji rolnej może nieść za sobą również zagrożenia w postaci degradacji gleb, zanieczyszczenia wód i powietrza. Dlatego od wielu lat rozwijana jest i znajduje coraz większą liczbę zwolenników idea rolnictwa zrównoważonego. Jest to metoda produkcji rolnej, w której kładzie się równomierny nacisk na godny zysk rolnika, rozwój społeczny i ochronę zasobów naturalnych. Żywność produkowana według takich zasad jest alternatywą dla żywności ekologicznej i tej produkowanej metodami przemysłowymi. Presja konsumentów żywności i ustawodawców powoduje zainteresowanie rolnictwem zrównoważonym wśród przedstawicieli branż uczestniczących w procesie produkcji żywności. Jest KOMU NAJBARDZIEJ OPŁACA SIĘ ROLNICTWO ZRÓWNOWAŻONE? OD ZARANIA DZIEJÓW PODOBNIE JAK DZIŚ ZADANIEM ROLNICTWA JEST WYŻYWIENIE SPOŁECZEŃSTW. Rolnictwo zrównoważone głównym ogniwem polepszania jakości produkcji - Leszek Kiełtyka, GlobalMalt Polska. 34 NUMER 15 PRODUKCJA ROŚLINNA

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=